Madspecialisterne

Fra Vietnam til Danmark

Om os

Et lands madkultur udspringer af landets råvareressourcer og klima. Vietnam ligger i Sydøstasien ud mod Det Sydkinesiske Hav, en del af Stillehavet. Hav, flod og naturligt vandløb er kilder til vietnamesisk mad. Vietnam strækker sig over to klimazoner, men der er jævnlig regntid i landet, og de høje temperaturer får planter til at vokse godt fra Nordvietnam til Sydvietnam. Der findes rigeligt med forskellige grønsager i Vietnam. Dette påvirker først og fremmest vor madkultur. Vietnameserne spiser mange grønsager og dyr som fisk, krabber, rejer, frøer samt svinekød til daglige måltider. Kylling, and og oksekød er til festlige måltider.

Vietnamesisks mad er delvis påvirket af den kinesiske madkultur gennem cirka 1000 år, koloniseret af Kina og senere hen af den franske Indokina i 1800-tallet. Vietnameserne har altid kæmpet mod dominerende kræfter fra øst og vest, men vi modtager fremmed madkultur med glæde.
For eksempel: PHO er en meget populær oksekødssuppe med ris stikker (rice stick) i Vietnam. Man kan få serveret PHO i alle byer fra Nordvietnam til Sydvietnam. Der findes forskellige opskrifter til fremstilling af PHO. Det er lidt forskellige dufte, men princippet er det samme! PHO (på vietnamesisk “Phở”) så man første gang i det nordlige Vietnam i midten af 1880’erne. Denne ret var stærkt påvirket af både kinesisk og fransk madkultur. Risnudler/ ris stikker og krydderier blev importeret fra Kina, og franskmændene gjorde retten populær med rødt kød. Det antages faktisk, at “phở” stammer fra “pot au feu”, en fransk suppe. Vietnameserne har tilsat Viets ingredienser til den franske oksekød-grundsuppe for at tilfredsstille Viets smag. PHO er blevet så populær i Vietnam, at der er mange vietnamesere der tror at PHO er 100 % Vietmad, både i ord og opskrift. Den traditionelle vietnamesiske madkultur er derfor, ironisk nok, ikke at være bunden til traditioner men at være fornyende. Madkulturen ændrer sig i takt med befolkningsudviklingen. Mors opskrift er ikke 100% den samme som tipoldemors opskrift og sønnens måde at fremstille en ret på, er igen en videreudvikling af Mors mad.